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21 novembro 2020

Renovação do Estado de Emergência

Renovação do Estado de Emergência (doc.):

  • Atualizar a lista de concelhos com risco elevado de contágio. As medidas para combater a Covid-19 serão aplicadas consoante a situação epidemiológica verificada em cada concelho. Assim, e seguindo os critérios determinados pelo Centro Europeu de Prevenção e Controlo das Doenças (ECDC), distinguiram-se quatro níveis de gravidade da pandemia:
    • Moderado: Concelhos com menos de 240 casos por 100 mil habitantes nos últimos 14 dias;
    • Elevado: Concelhos com um número de casos entre 240 e 479 por 100 mil habitantes nos últimos 14 dias;
    • Muito elevado: Concelhos com um número de casos entre 480 e 959 por 100 mil habitantes nos últimos 14 dias;
    • Extremamente elevado: Concelhos com mais de 960 casos por 100 mil habitantes nos últimos 14 dias.

  • Para todo o território continental:
    • Proibição de circulação entre concelhos nos seguintes períodos:
      • Entre as 23h00 de 27 de novembro e as 5h00 de 2 de dezembro;
      • Entre as 23h00 de 4 de dezembro e as 5h00 de 9 de dezembro;
    • Tolerância de Ponto e suspensão da atividade letiva e apelo à dispensa de trabalhadores do setor privado nos dias 30 de novembro e 7 de dezembro;
    • Uso obrigatório de máscara nos locais de trabalho.

Regra dos 5

20 novembro 2020

Renova a declaração do estado de emergência - PR

Decreto do Presidente da República nº 59-A/2020: Renova a declaração do estado de emergência, com fundamento na verificação de uma situação de calamidade pública.

Autorização AR

Facing Two Pandemics: How Big Food Undermined Public Health in the Era of COVID-19

Facing Two Pandemics: How Big Food Undermined Public Health in the Era of COVID-19:

This report details how food and beverage corporations seized the coronavirus pandemic as a unique opportunity to promote their ultra-processed foods to especially vulnerable populations around the world.

“Facing Two Pandemics: How Big Food Undermined Public Health in the Era of COVID-19” reveals how the lack of healthy food regulations worldwide enabled “Big Food” to use the global COVID-19 crisis, publicly portraying themselves as do-gooders while directly and indirectly influencing policy and putting disadvantaged people at even greater risk.

These same corporations – whose ultra-processed food and sugary drinks were already contributing to rising rates of obesity, malnutrition, and diet-related diseases – used the pandemic to position themselves and their unhealthy products as essential and safe, putting those compromised populations at even higher risk of coronavirus complications and mortality. The Global Health Advocacy Incubator collected more than 280 examples from 18 countries between March and July 2020.

Facing Two Pandemics Executive Summary—Portuguese

Let’s open up debate about lockdowns

Let’s open up debate about lockdowns: Less than a year ago, a national lockdown would have been unthinkable in a democratic country like the UK

SAGE used WIKIPEDIA data to model Covid crisis, says documentary

SAGE used WIKIPEDIA data to model Covid crisis, says documentary:
  • SAGE admitted early virus modelling based on figures from online encyclopedia
  • Committee of scientists advising PM also had no expert on human coronavirus 
  • Dubious data formed the basis for the group's calls for first national lockdown
  • Experts predicted that the peak would be in June - but it actually came in April  
  • Impact of care home staff spreading Covid by working in multiple sites not considered